fbpx

Vask dit strik sådan her – så holder det længere

Man behøver heldigvis ikke vaske sit strik så ofte, da det meste garn (navnlig uld) har en naturlig egenskab til at holde sig lugtfrit og lækkert i lang tid. Men ind imellem kan det nu være fornuftigt eller nødvendigt at give sit strikkede tøj en vask. Her er Ninas bedste tips til nem og skånsom vask af dit strik, så du kan have glæde af det i årevis.

Jeg har ekstremt svært ved at fatte mit i korthed, men lad det ikke tage modet fra dig, når du læser med her. 😅 Det er faktisk rigtig nemt og meget lidt arbejde at vaske og tørre sit strik på en skånsom måde.

Håndvask alt strik – undtagen strømper

Nu tænker du måske, at det lyder helt overdrevet besværligt og unødvendigt at vaske strik i hånden, men jeg lover at det slet ikke er så slemt. Navnlig fordi du sjældent behøver gøre det. Jeg vasker kun mit strik, i følgende situationer:

  • Hvis jeg har strikket noget nyt, der indeholder hulmønster eller anden tekstur, der ser flottere og mere jævn ud, hvis det lige bliver vasket og tørret en gang.
  • Hvis mine sweatre lugter af sved (sjældent!).
  • Hvis der er kommet pletter på (som ikke går væk ved lidt pletvask).

Inden du vasker – prøv at lufte dit strik

Hvis du synes dit tøj lugter lidt brugt (enten af sved, røg, mados, osv.), men i øvrigt ser rent ud, så prøv i stedet for vask, at lægge dit strik udenfor og lad det blive luftet godt igennem et par timer. Læg det gerne på et tørrestativ eller lignende, hvor der kan komme luft til det fra alle sider. Undgå at hænge tunge sweatre op på bøjler eller tørresnor, da det kan strække strikket ud af form.

Hvis gennemluftningen virker, har du sparet både vask og tørretid. Hvis det ikke er nok til at blive fri for lugten, er der ingen skade sket og du kan bare vaske det som planlagt.

Må man vaske strik i vaskemaskinen?

Det siger sig selv, at noget strik SKAL vaskes i hånden, så det f.eks. ikke filter. Det gælder ren, ubehandlet uld (non-superwash, som det kaldes). Men andet garn kan være beskrevet som superwash-behandlet (tjek banderolen) og kan teknisk set gå i vaskemaskinen. Det gælder de fleste af vores Birk og Berg-garner, blandt andet vores mest populære kvalitet, Soft Sock.

Selvom superwash-strik kan maskinvaskes, er det sjældent nødvendigt med mindre det er blevet meget beskidt. Og grunden til at jeg stort set altid vælger at håndvaske det er lidt teknisk: Superwash-behandlet garn opfører og “bevæger” sig nemlig anderledes end non-superwash. Superwash-garn er glattere i overfladen og derfor mindre formfast. Det får nemmere et slasket udtryk og vokser lidt, hvis man trækker for meget i det og derfor kan en tur i vaskemaskinen godt være lidt hård ved dit strik.

Når det kommer til strikkede strømper, der synes jeg vaskemaskinen er glimrende. For det første er jeg ikke vild efter at stå med hænderne i et vandbad med en masse brugte sokker 🤭 og for det andet, så synes jeg ikke sokker mister formen på samme måde som en stor sweater kan i maskinen. Sokker er små stykker tøj og typisk strikket med en ret tæt strikkefasthed, så her gør bumleturen i maskinen ikke skade. Du kan sågar vaske strømperne sammen med dit øvrige vasketøj (dog vil jeg råde til separat vask første gang i tilfælde af overskudsfarve).

Sæbe eller ej

Hvis du blot vasker dit strik, for at jævne det ud (som man ofte ønsker at gøre første gang man vasker sit strik), er det ikke nødvendigt at vaske det med sæbe. Er der derimod tale om genstridig lugt eller pletter, kan det være skønt med lidt sæbe.

Ligesom dit eget hår på hovedet kan blive rigtig tørt og trist af at bruge en skrap shampoo, bliver strik også lidt kedeligt, hvis man bruger en uegnet sæbe. Uld har godt af lanolin (uldfedt) som gør det mere vandafvisende og lækkert. Derfor bruger jeg kun uldsæbe, når jeg skal bruge lidt ekstra rengøringspower – enten den Uld- og Finvask fra Rema1000, jeg også bruger i maskinen, eller Eucalan, der indeholder lanolin og som vi også har i shoppen. Jeg bruger blot en halv teskefuld eller mindre, for at få vandet til at skumme lidt, inden strikket lægges i.

Nem vask i hånden

At vaske sit strik i hånden er utrolig let. Faktisk skal du blot lægge det i blød.

Find en stor skål, en balje eller måske et badekar, der kan rumme det strik du skal have vasket. Fyld så denne beholder med halvkøligt til lunkent vand og evt. lidt sæbe. Der skal være nok vand i, så dit strik med lethed kan ligge helt nedsænket under hele ublødsætningen. Læg dit strik på overfladen og dunk det stille og roligt ned, så garnet begynder at suge vandet op og selv falde til mere eller mindre til bunds. Selvom strik ofte har tendens til at flyde ovenpå og særligt visse garntyper nærmest afviser vandet, er der ingen grund til at begynde at bokse det ned. Det skal nok komme ned i løbet af et øjeblik med lidt kærlig “massage”.

Alt efter hvor snavset strikket er, kan det være en god idé at “kramme” det lidt nede i vandet med din hånd, for at hjælpe evt. sæbe med at trænge ind og rengøre. Under alle omstændigheder er det en skøn følelse, at give sit bløde strik et par klem i badet.

Lad strikket ligge i blød i ca. 20 minutter eller lidt længere, hvis det passer bedre i din tidsplan. Tøm så vandet ud af beholderen, men vrid ikke dit strik. Giv det i stedet et par løse klem for at få lidt af det brugte vand ud.

Hvis der er overskudsfarve eller sæbe i vandet, kan du skylle strikket igen ved at fylde beholderen, hælde vandet fra og klemme lidt mere. Gør dette indtil du fornemmer, at sæbe og overskudsfarve er mere eller mindre væk.

Skånsom tørring – nok det vigtigste trin

Tørring af vådt strik kan tage en evighed, men du kan hjælpe processen på vej ved at fjerne så meget vand fra det nyvaskede strik som muligt. Dette skal dog gøres skånsomt, så man ikke ødelægger pasformen.

Start med at klemme strikket, så alt det værste overskydende vand kan løbe fra. Undlad at vride eller trække i dit strik. Det vil typisk stadig være forholdsvis tungt og vådt, når du ikke kan få mere vand ud af det på den her måde.

Nu kommer et par alternative måder, til at få det endnu tættere på tørt:

  • Læg et håndklæde på gulvet, placér dit strik flat på håndklædet, fold håndklædet ind over strikket og træd på din håndklæde-sandwich en håndfuld gange. Det tvinger vandet ud af strikket og ind i det tørre håndklæde i stedet. Vær opmærksom på, at du sandsynligvis får våde sokker af det.
  • Læg dit strik i vaskemaskinen (ja – også selv hvis du har vasket det i hånden!) og sæt maskinen til centrifuge-program. Lad maskinen centrifugere en god portion af det overskydende vand ud af strikket, med en kort tur på et par minutter i maskinen. Denne metode anbefales hovedsageligt til superwash-garn, hvorimod non-superwash kan risikere at filte, hvis man er uheldig. Jeg er heldig at eje en decideret centrifuge, der drejer tøjet rundt horisontalt, hvorved man kan være nærmest 100% sikker på at filtning ikke finder sted.

Når du har fjernet så meget vand som muligt, kan du lægge strikket til tørre fladt på en plan overflade. Læg det enten på et håndklæde eller på en ikke-absorberende overflade, f.eks. fliser eller lakeret gulv.

Jeg har hørt flere sige, at det tager længere tid for strik at tørre på et håndklæde, da vandet ikke rigtig fordamper, men i stedet bliver “fastholdt” mellem det våde strik og det våde klæde, men jeg ynder nu engang at tørre på et håndklæde for det meste. Håndklæder har nemlig en nupret overflade, der gør det muligt at strække strikket i form og tørre det i den ønskede form – det er også det, man kalder blocking på engelsk (se næste afsnit).

Sørg for at lægge dit strik i den form du ønsker det skal have, når det er tørt. Læg det så fladt som muligt og vend det gerne med nogle timers mellemrum, indtil det er tørt. Varme, udluftning og evt. lidt sol gør underværker for tørretiden.

Hvad er blocking?

Blocking er, når man tørrer sit strik i den form man ønsker det. Det kan f.eks. være et sjal med en takket kant, hvis man ønsker at takkerne skal spændes helt ud, så de ser ekstra skarpe og udtalte ud.

Mange benytter særlige skummåtter (a la dem man nogle gange ser på gulvet i børneværelser) samt blocking pins, som er en slags knappenåle, særligt lavet til at fastholde strik mens det tørrer. Der findes også blocking wires, som er en lang plastikwire, man kan trække gennem kanten af navnlig sjaler og tæpper, for at hjælpe med at lave en perfekt lige eller flot og jævnt buet kant, alt efter behov. Man ser også sock blockers og mitten blockers mange steder, der kan hjælpe med at få henholdsvis sokker og vanter til at tørre smukt og jævnt. Ingen af disse ting er en nødvendighed, men det kan være en dejlig ting at forkæle sig selv med, hvis man strikker meget af én af de nævnte typer projekter.

Jeg håber du har fået mod på at vaske og tørre dit strik. Og hvis du er garvet strikker, der er vant til at vaske dit strik, håber jeg, du har fået lidt ud af at læse med. Rigtig god strikke- og vaskelyst derude!

Kærlig hilsen Nina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen