fbpx

Undgå pooling: Slut med ujævn farvefordeling, når du strikker håndfarvet garn

Hver gang jeg strikker med håndfarvet garn, er jeg meget bevidst om, hvordan jeg skal strikke, så jeg undgår underlig farvefordeling på mit projekt. Navnlig med sweatre (og lignende store beklædningsgenstande) er det vigtigt at have pæn farvefordeling. De færreste ønsker f.eks. store plamager af farve uheldigt fordelt på deres torso.

Hvad er pooling og hvorfor sker det?

Pooling er, når farver samler sig cirka samme sted på ens strikkeprojekt. Se f.eks. sokken ovenfor. På skaftet og foden tegner der sig ligesom nogle blå og orange striber, fordi farverne har lagt sig oven over hinanden, idet jeg har strikket rundt og rundt. Så i stedet for at få en flot, broget symfoni af farver, har jeg fået nogle spøjse diagonale striber og alle de grønne og gullige toner er samlet på den anden side af sokken. Kun i hæle-delen af sokken træder de andre toner frem og farvefordelingen er mere “tilfældig” og spændende at se på.

Sådan en pooling sker, fordi farveforløbet på garnet strækker sig over en længde, der tilfældigvis er ret tæt på den længde garn jeg strikker på en omgang, med min personlige strikkefasthed. Strikkede jeg bare en smule strammere eller løsere, ville farverne falde anderledes og sokken se helt anderledes ud.

Det skal nævnes, at ovenstående garn ikke er håndfarvet, men et maskinfarvet strømpegarn (vistnok fra Mayflower, så vidt jeg husker).

Når du strikker med håndfarvet garn

Når man strikker med håndfarvet garn er der også gentagne farveforløb af en vis længde, men der er også en meget høj risiko (nærmest en garanti) for, at farven er ujævnt fordelt i fedet. Det er både charmen, men også det udfordrende ved håndfarvet garn. Der kan være laaaange forløb i garnet, hvor der bare er mindre farve end andre steder. Det betyder ikke at garnet er dårligt farvet, men blot at det er lavet af menneskehænder. Og det behøver i øvrigt slet ikke at være et problem. Der er gode måder at løse det på, så man kan få en smuk og tilfældigt udseende farvefordeling i sit strik.

Mit allerbedste tip til at undgå pooling er: Strik altid med to nøgler håndfarvet på skift.

Ovenfor ses en børnesweatersweater, jeg er ved at strikke. Se hvordan jeg hele tiden har to nøgler garn i gang. Og bemærk hvor fint farverne har fordelt sig på kroppen. Hvis du kigger på halskanten, som er strikket med blot et enkelt nøgle, kan du se hvordan de lilla pletter har samlet sig ét sted på hals-ribkanten.

Der er desuden en fantastisk måde, at strikke med to nøgler samtidigt, der hedder helix-strik, eller helix-metoden. Se en demonstration af helix-strik her på YouTube (engelsk). Videoen demonstrerer teknikken med to forskellige farver, så det er lettere at se, hvad der foregår, men det er absolut brugbart med to nøgler af samme farve. Kan varmt anbefales!

Er det nødvendigt at tænke på pooling i mindre projekter?

Hvis du strikker lille projekt med et enkelt fed garn, behøver det ikke være en hindring for at strikke med to nøgler. Du kan evt. vinde et 100 grams fed op i to nøgler med 50 gram hver. Eller du kan strikke med begge ender af nøglet samtidig (én tråd fra indersiden af nøglet og én tråd fra ydersiden).

Og husk, at hvis du strikker et mindre projekt, kan du måske helt undlade at strikke med to nøgler. Det kan være, du er ligeglad med pooling i det specifikke projekt. Det kan også være, at garnet ikke pooler så nemt (hvis det er meget ensartet i farven hele vejen igennem fedet) og det derfor slet ikke er nødvendigt, at modvirke pooling.

Jeg håber disse tips er brugbare for dig. Rigtig god strikkelyst! Kh Nina

7 kommentarer til “Undgå pooling: Slut med ujævn farvefordeling, når du strikker håndfarvet garn”

  1. Nina Berg Christensen

   Hej Anne. Tusind tak. Sweateren er strikker i Vesuv Soft Sock i farven “Fiberfolk 2020”, som desværre er Limited Edition og ikke fås mere. Vi har lige nu farven Ella Ella, som minder lidt om i sin lyse, friske bundfarve (dog blå i stedet for turkisgrøn) og de glade speckles. Designet er Flax Light af Tincan Knits og er en skøn opskrift. Håber det var til hjælp. Kh Nina

 1. Tusinde tak! Hvis man strikker et større projekt som f.eks. en voksen sweater, hvad gør man så mår man når til ærmerne?

  1. Nina Berg Christensen

   Åh, det kommer helt an på garnet, synes jeg. Hvor speckled og kontrastfyldt det er. Til ovenstående børnesweater (som jeg netop et blevet færdig med), har jeg ikke skiftet mellem nøgler. Jeg kiggede på de rester, jeg havde tilbage og strikkede begge ærmer af det nøgle, der så mest jævnt ud i farverne. Hvis man strikker et par omgange og synes det begynder at se “poolet” ud, så kan man jo altid tilsætte et ekstra nøgle, der hvor man er, eller pille et par omgange op og helix-strikke hele ærmet med to nøgler.

   Det kommer nok også lidt an på, hvor perfektionistisk man er med den slags. Håber mit svar var til hjælp.
   Kh Nina

 2. Rikke-Line Jacobsen

  Jeg håber på at du kan hjælpe med, hvad man så gør de steder, hvor man strikker frem og tilbage og ikke rundt. For der kan jeg ikke lige se at jeg kan bruge helix-metoden?
  Mvh Rikke-Line

  1. Nina Berg Christensen

   Hej Rikke,
   nej, det har du helt ret i. 🙂
   I det tilfælde ville jeg strikke frem og tilbage med første nøgle, tilsætte næste nøgle og strikke frem og tilbage med det. Og så ville jeg skiftes sådan. Her skal man blot være opmærksom på, at garnet ikke trækkes for stramt i den side, hvor man laver skiftet.

   Hvis garnet er meget forskelligt at se på, kan man også strikke den ene vej med første nøgle, flytte maskerne tilbage på venstre pind, strikke samme side igen med andet nøgle, strikke vrangsiden med første nøgle, flytter maskerne tilbage til venstre pind igen og strikke vrang igen med andet nøgle. På den måde kan man stadig skifte nøgle for hver eneste række, selvom det er frem og tilbage.

   Håber mit svar giver mening. 🙂

   Kh Nina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen